Naslovnica Istaknuto Čavara za HMS: “Apsurdno je da Novalić i dalje vodi Vladu FBiH

Čavara za HMS: “Apsurdno je da Novalić i dalje vodi Vladu FBiH

138

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara dao je intervju za Hrvatski Medijski Servis u kojem je, između ostalog,  kazao da je afera “Respiratori” jasno pokazala da postoji “parasustav upravljanja” koji nije u interesu građana i naroda u BiH. Također, osvrnuo se i na antidržavni pritisak SDA na rad pravosudnih institucija i glavnu tužiteljicu Gordanu Tadić, dodajući da izostanak reakcija međunarodne zajednice na takvo djelovanje vodećoj bošnjačkoj stranci daje poticaj da nastavi s pritiscima. 

HMS: Kako komentirate događanja oko afere “Respiratori” koja već duže vrijeme potresa BiH, kao i uhićenje pa nakon toga i puštanje na slobodu predsjednika Vlade FBiH Fadila Novalića (SDA), ravnatelja Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića,vlasnika kompanije Srebrena malina?

– Informacije dostupne javnosti oko afere „Respiratori“ jasno pokazuju da postoji paralelni sustav tzv. parasustav upravljanja, i nameće jasan osnov sumnje da taj sustav nije u interesu naroda i građana ovedržave, već pojedinačni interes odnosno interes skupine kroz kriminalne i koruptivne radnje koje su neprihvatljive u normalnoj pravnoj državi. Žalosno je da su pojedinci pandemiju koronavirusa iskoristili kako bi ostvarili određeni profit za sebe, i to u vremenima, kada su sve radnje trebale biti usmjerene na pomoć svim stanovnicima u Federaciji BiH koji su se uistinu trudili poštovati sve mjere, preporuke i naredbe nadležnih institucija. Iskreno se nadam da će istražni organi postupiti i raditi sukladno Ustavu i zakonima, da će utvrditi stvarno stanje i činjenice, te sankcionirati one koji su prekršili zakon, kako u aferi „Respiratori“, tako i u svim drugim sličnim slučajevima.

HMS: Nakon Novalićevog povratka na posao u Vladu FBiH, iz njegova je Ureda priopćeno da, ukoliko sjednica Vlade FBiH bude održana u četvrtak, na njoj neće sudjelovati dopremijerka Jelka Milićević i ministar zdravstva FBiH Vjekoslav Mandić. Ima li Novalić, sukladno mjerama zabrane koje su mu izrečene od strane Suda BiH, ovlasti donijeti ovakvu odluku i je li on i dalje spriječen voditi sjednicu Vlade FBiH s obzirom na postupak koji se trenutno vodi protiv njega? Možete li vi, u slučaju da Novalić ne može voditi sjednicu Vlade, nekoga od njegovih zamjenika (Jelku Milićević ili Veska Drljaču) ovlastiti da to rade umjesto njega iako je on na slobodi?

– Apsurdna je takva najava, pa nisu ministrici Milićević i ministru Mandiću izrečene mjere zabrane nego Fadilu Novaliću i apsurdno je da sa jasnim osnovama sumnje korupcije i organiziranog kriminala po informacijama dostupnim javnosti da ta osoba i dalje vodi Vladu F BiH. Čisto je izrugivanje javnosti i pravnog sustava plasirati takve informacije da zbog njegovih ograničenja od strane Suda BiH drugi članovi Vlade ne mogu biti na sjednici. Zakon o Vladi Federacije BiH jasno precizira u kojim slučajevima premijer Federacije BiH može ovlastiti jednog od zamjenika za vođenje sjednice i ostalih poslova Premijera. Nije moje da tumačim odluku Suda je li premijer Novalić spriječen da vodi sjednicu ili nije, za to su zadužene odgovarajuće institucije, ali je zasigurno nemoralno ignorirati sve i uvjeravati javnost da ne vjeruje svojim očima i ušima i da je sve laž što rade institucije BiH Tužiteljstvo i Sud BiH.
 

HMS: Što kažete na konstantne pritiske SDA na rad pravosudnih institucija u BiH (poziv VSTV-u da smijeni Gordanu Tadić, glavnu tužiteljicu Tužiteljstva BiH i poziv Milanu Tegeltiji, predsjedniku VSTV-a, da podnese ostavku na dužnost koju obnaša) otkad su uhićeni Novalić, Solak i Hodžić, njihove navode da je pravosuđe u BiH u rukama Hrvata (i Srba) te da se vodi sustavna kriminalizacija bošnjačkih dužnosnika? Treba podsjetiti da su postupajući tužitelji u postupku protiv “3F”, osumnjičenima u aferi “Respiratori”  Bošnjaci, dok je sutkinja Suda BiH koja ih je pustila da se brane sa slobode Hrvatica!

– Nisam mogao vjerovati kada sam pročitao reakciju SDA koja je toliko antidržavna i izravan napad na institucije BiH. Jasno je da SDA sustavno stvara pritisak na rad pravosudnih institucija, ali je ovaj put to još očitije i agresivnije. Javno pozvati, odnosno narediti pravosudnim institucijama da oslobode premijera Novalića od svih optužbi je krajnje politički neodgovorno, zlonamjerno i nedopustivo. Iskreno se nadam da će se pravosudne institucije uspjet oduprijeti tom pritisku, te da će obavljati svoj posao neovisno od političkog utjecaja i volje SDA. Ako želimo BiH kao pravnu državu, onda moramo raditi na izgradnji neovisnog pravosudnog sustava, kao i na poštivanju Ustava i zakonskih propisa, a to zasigurno nećemo postići ovim neviđenim političkim pritiskom od strane SDA i pokušajima upravljanja radom pravosudnih institucija. Rekao sam, očigledno postoji jasan osnov sumnje i treba omogućiti istragu do kraja i do onih koji su očigledno u lancu zapovijedanja iznad Fadila Novalića izvan sustava Federacije i izvan zakona.

HMS: Kako komentirate izostanak reakcija OHR-a, Veleposlanstva SAD-a u BiH, Misije OESS-a u BiH i Izaslanstva EU u BiH na prijetnje tužiteljici Tadić i njenoj obitelji te pritiske SDA na rad Tužiteljstva BiH? Podsjećamo, u nekim drugim slučajevima prijetnji određenim javnim osobama i dužnosnicima predstavnici međunarodne zajednice u BiH oglašavali su se zajedničkim priopćenjima i davali podršku tim osobama.

– Izostanak reakcija međunarodnih institucija nije iznenađujući, ali je svakako zabrinjavajući i zato sam ih u nedavnom pismu pitao zašto šute jer na to nemaju pravo, pogotovo što inače reagiraju na puno manje značajne stvari gotovo na dnevnoj osnovi. Činjenica da se većina međunarodnih institucija oglasila po nizu mnogih drugih pitanja i problema koji su manje važni od ovog, daje sliku da međunarodne institucije ne vide ili ne žele vidjeti kakvo je stvarno stanje u Federaciji BiH i BiH i tko uistinu ruši ovu državu i sve vrijednosti u njoj. Nažalost, izostankom njihove reakcije, SDA-u se daje dodatni poticaj da nastave sa svojim pritiscima, jer, na neki način, osjećaju podršku od strane međunarodnih dužnosnika.

HMS: Hoće li Vlada FBiH nastaviti funkcionirati te u kakvom kapacitetu će to biti s obzirom na to da su dužnosnici HDZ-a BiH kazali da više nema koalicije sa SDA, nakon što je ta stranka izabrala nelegalno Središnje izborno povjerenstvo BiH te blokira raspodjelu sredstava od MMF-a iako su sve zakonom predviđene procedure po tom pitanju završene?

– Situacija je zasigurno složena i, čini mi se, da odnosi između stranaka, koalicijskih partnera, nikada nisu bili složeniji. Nepovjerenje, podmetanja i prebacivanje krivice postali su svakodnevnica u političkom životu. SDA koja bi, kao koalicijski partner, trebala surađivati i dogovarati s HDZ-om BiH, sustavno radi na tome da naruši taj odnos, da izbaci HDZ BiH i Hrvate općenito sa svih mjesta odlučivanja. Unatoč svim tim spletkama i podmetanjima, HDZ BiH će nastojat dati svoji doprinos da ova Vlada, pa i cijela Federacija BiH funkcionira što normalnije, na dobrobit svih njenih stanovnika.

HMS: Nedavno je predsjednik SDA Bakir Izetbegović, gostujući u programu jedne lokalne televizije govorio o tome kakvu bi politiku trebao provoditi HDZ BiH. Između ostaloga, vama je spočitao da blokirate imenovanja sudaca Ustavnog suda FBiH. Obraćajući se predsjedniku HDZ-a BiH, Draganu Čoviću, kazao je: “Reci Čavari neka izvadi iz ladice imenovanja Ustavnog suda Federacije, bez obrazloženja to stoji pola godine”. Je li točno da vi blokirate imenovanja sudaca Ustavnog suda FBiH?

– Nije točno. Puno imenovanja čeka da se završi koje blokira SDA na primjer šest godina su blokirali izbor ravnatelja Federalne uprave policije, trinaest godina su onemogućili zakonsko upravljanje Federalnom televizijom kojom upravlja SDA potpuno protuzakonito, izbor članova Komisije za vrijednosne papire više od osam godina itd. Očito je da SDA kao što se i uvijekponaša da bi po svom interesu rješavali probleme samo po svom interesu i kako oni žele, kao da je sve za njih servirano na švedskom stolu kao i odluke Ustavnog suda neke bi proveli, a neke negiraju u potpunosti da postoje. Očito je da se na sve moguće načine pokušava skrenuti pažnju s afera unutar svojih redova, pa se koristi svim i svačim kako bi ostvarili taj cilj.

HMS: Hoće li biti Lokalnih izbora 2020. i smatrate li da će imenovanje novih članova SIP-a oboriti nadležni sudovi?

Teško je sa stopostotnom sigurnošću reći da će izbori biti održani,obzirom na nezakonit i neustavan izbor novih članova SIP-a i obzirom na prolongiranje datuma izbora unatoč tome što u Izbornom zakonu ne postoje odredbe na osnovu kojih bi se to moglo i učiniti. Samim tim, Središnje izborno povjerenstvo BiH, koje bi trebalo biti politički neovisno tijelo zaduženo za demokratsko održavanje i provođenje izbora, pada pod utjecaj političke volje onih koji su to sve „izrežirali“ kako bi preuzeli kontrolu nad ovom institucijom i kako bi upravljali izbornim procesima sukladno svojim interesima i ciljevima stvaranja tzv. građanske države BiH. Potrebno je da svi politički akteri pokažu volju za demokratske i zakonski utemeljene izbore, koji predstavljaju temelj legitimeta cjelovitog sustava kantonalne, federalne i državne vlasti.