Naslovnica Istaknuto Obilježena 27. godišnjica stradanja Hrvata u Križančevom selu u Vitezu

Obilježena 27. godišnjica stradanja Hrvata u Križančevom selu u Vitezu

258

Misom zadušnicom u crkvi sv. Leopolda Mandića u Dubravici u Vitezu, kolonom sjećanja od Dubravice do Križančeva sela, te polaganjem vijenaca pred spomen obilježjem u Križančevu selu, danas je obilježena 27. godišnjica stradanja Hrvata u Križančevom selu.

Da hrvatske žrtve Križančeva sela nisu i nikad neće biti zaboravljene pokazali su brojni okupljeni, a među njima i izaslanstvo HDZ-a BiH na svim razinama vlasti predvođeno dopredsjednikom HDZ-a BiH i predsjednikom Federacije BiH Marinkom Čavarom.

„Svake godine pred Božić, dođemo ovdje prisjetiti se strašnih događanja, odati počast svim ubijenim braniteljima i civilima, tražiti zemaljsku pravdu za sve zločine koji su počinjeni, te zahvaliti svim našim braniteljima koji su branili naše domove, našu Domovinu, da možemo danas ovdje prisjećati se tih trenutaka, te graditi ovu našu zajednicu na način kako su zamišljali svi oni koji su branili svoj dom i Domovinu“, istaknuo je Predsjednik Federacije BiH u izjavi za medije.

Koncelebriranu svetu misu zadušnicu za sve poginule u Križančevu Selu, u crkvi sv. Leopolda Mandića, predvodio je viteški župnik fra Velimir Bavrka koji je u svojoj propovijedi kazao kako je ponosan na hrvatske branitelje koji su dali svoje živote da bi mi živjeli. Citirao je pjesmu Siniše Glavaševića, pjesmu o Vukovaru.

„Najvažnije je pružiti ruku jedni drugima, bez obzira kome pripadali i kako se tko zvao. Nema budućnosti bez pomirenja, bez ljubavi i istine, jer jedino na tim temeljima možemo izgraditi sadašnjost i bolju budućnost. Naša sudbina nije u našim rukama, ona je u Božjim rukama. Bog je uz nas, naše duše i životi su u njegovim rukama. Ne smijemo odustati od svog Viteza i od toga da ovo društvo učinimo istinski boljim“, poručio je fra Bavrka.

Počast žrtvama u Križančevu Selu odali su članovi obitelji poginulih, predstavnici Udruga proizašlih iz Domovinskog rata i Oružanih snaga BiH koje baštine tradiciju HVO-a, te brojnih organizacija i planinarskih društava, kao što su planinarska društva iz Busovače i Nove Bile čiji su članovi pješice došli do Križančevog sela.

U Križančevom selu, 22. prosinca 1993. godine, pripadnici Armije BiH ubili su 64 Hrvata, vojnika i civila. Od 64 ubijena Hrvata, njih 30 je zarobljeno i odvedeno u naselje Počulica, nakon čega im se gubi svaki trag. Pod pritiskom obitelji i snaga UNPROFOR-a, 39 dana nakon zarobljavanja, predana su tijela zarobljenih na kojima su bili vidljivi tragovi mučenja.