Naslovnica Istaknuto Zastupnici Sabora ŽSB usvojili rebalans proračuna i “korona-zakon”

Zastupnici Sabora ŽSB usvojili rebalans proračuna i “korona-zakon”

273
Danas je u Travniku, u prostorijama Centra za kulturu, održana 4. izvanredna sjednica Sabora Županije Središnja Bosna. Sjednica je održana pod posebnim epidemiološkim uvjetima uz pridržavanje svih izrečenih mjera nadležnih institucija.

Na samom početku sjednice, ministrica financija u Vladi ŽSB Mirjana Plavčić prezentirala Prijedlog izmjena i dopuna Proračuna Županije Središnja Bosna za 2020. godinu (skraćeni postupak) koji je usvojen većinom glasova. Kazala je kako je rebalansom proračuna planirano 214 milijuna, što je za 5 milijuna manje u odnosu na prvobitno usvojeni proračun.

„Prilikom izrade rebalansa napravili smo uštede u iznosu od oko 8 milijuna KM. Uštede su napravljene na plaćama jer smo obustavili nova zapošljavanja, uštedjeli smo i na kapitalnim transferima, materijalnim troškovima i nabavci stalnih sredstava…“, kazala je ministrica Plavčić

„U ovom rebalansu proračuna povećani su transferi u okviru ministarstva gospodarstva na 5,6 milijuna KM. To su namjenska sredstva i bit će korištena za saniranje negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusa.“, dodala je ministrica Plavčić. Istaknula je kako ovaj rebalans nije idealan, no on je nužan i u ovoj fazi jedini moguć jer je izrađen uz mnogo ušteda, smanjenje rashoda i preusmjeravanje sredstva u svrhu pomoći gospodarstvu.

Uz Prijedlog izmjena i dopuna Proračuna Županije Središnja Bosna za 2020. godinu (skraćeni postupak), usvojen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju Proračuna Županije Središnja Bosna za 2020. godinu (skraćeni postupak).

Treća točka dnevnog reda današnje sjednice bila je „Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica (skraćeni postupak“, tzv. korona-zakon koji je, također, većinom glasova usvojen na današnjoj sjednici.

U nastavku sjednice usvojen je Prijedlog odluke o davanju suglasnosti za zaključivanje ugovora o dozvoljenom prekoračenju na Transakcijskom računu Vlade ŽSB.

Nešto duža rasprava bila je oko Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o šumama koji je većinom glasova usvojen. Usvojen je i Godišnji izvještaj o radu Kantonalnog suda Novi Travnik za 2019. godinu.