Naslovnica Istaknuto 30. obljetnica Hrvatske demokratske zajednice BiH – U povodu 30. rođendana u...

30. obljetnica Hrvatske demokratske zajednice BiH – U povodu 30. rođendana u Domu HDZ-a održana svečana sjednica

525

Na današnji dan prije 30 godina na konstituirajućem Saboru u Sarajevu utemeljena je Hrvatska demokratska zajednica BiH. Tim povodom danas je u Mostaru u Domu HDZ-a BiH održana svečana sjednica i obilježavanje 30. obljetnice Hrvatske demokratske zajednice BiH te predstavljanje Monografije kojom je obuhvaćeno 30 godina rada i djelovanja.

Posebni gosti na današnjoj sjednici bio je ministar vanjskih poslova RH, Gordan Grlić Radman kao izaslanik predsjednika HDZ-a RH i predsjednika Vlade, mr.sc. Andreja Plenkovića, te europarlamentarka Željana Zovko.

Prije početka svečane sjednice uže Predsjedništvo HDZ-a BiH položilo je vijenac i svijeće kod spomenika poginulim braniteljima na Trgu hrvatskih velikana ispred Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače.

U uvodu svečane sjednice dopredsjednica Darijana Filipović predstavila je Monografiju u kojoj je na 530. stranica obuhvaćeno 30 godina postojanja i djelovanja stranke na svim razinama diljem cijele Bosne i Hercegovine.

Ministar vanjskih poslova Grlić Radman još jedanput uputio je srdačne čestitke istaknuvši kako je ponosan što kao osoba koja vuče svoje korijene iz Tomislavgrada danas može nazočiti obilježavanju 30. rođendana HDZ-a BiH.  „Republika Hrvatska jeste, i uvijek će biti najveći i iskreni zagovaratelj euroatlantskih integracija Bosne i Hercegovine. Također, čvrsto ćemo se zalagati za postizanje narušene jednakopravnosti hrvatskog naroda i ostvarenje pune konstitutivnosti onako kako je to definirano prije 25 godina, obzirom da je ove godine i 25 obljetnica Općeg okvirnog sporazuma za mir. To je naša dužnost i naša obveza prema Hrvatima u BiH“, istaknuo je ministar Grlić Radman.

Predsjednik Čović zahvalio se svim prisutnim što danas, 30 godina nakon prvog Sabora s ponosom možemo istaknuti da je Hrvatska demokratska zajednica BiH državotvorna i stožerna stranka hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. „Upravo odnosom s drugim političkim predstavnicima u Bosni i Hercegovini uspjeli smo nametnuti potrebu ubrzane izmjene izbornog zakonodavstva prije Općih izbora 2022. godine kako bi se osigurala legitimna zastupljenost i predstavljanje konstitutivnih naroda na svim administrativnim razinama sukladno Ustavu BiH. Uravnoteženim odnosom prema predstavnicima srpskog, bošnjačkog naroda i međunarodne zajednice vjerujemo da ćemo ovaj složeni projekat završiti sukladno potpisanim sporazumima u ovoj godini“, izjavio je predsjednik Čović u svom obraćanju.

„Iako skromno obilježavamo ovih 30 godina, vjerujem da smo uspjeli ponuditi prihvatljiv način da svim našim članovima i simpatizerima čestitamo vrijednu i znakovitu obljetnicu, ali uputimo i riječi zahvale za doprinos i potporu kroz sva životna stranačka iskušenja kroz koja smo prolazili. Prigoda je prisjetiti se i svih onih koji danas nisu među nama, od naših utemeljitelja, članova, branitelja. Neka budu u našim mislima i molitvama kako su bili jučer u Zagrebu i danas u Mostaru. Još jedno veliko hvala svima Vama koji se zalažete za veličanstveni projekt HDZ-a BiH, od srca svima nama nek je sretna 30. obljetnica Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine“, zaključio je dr. Čović.