Naslovnica Istaknuto MANIFESTACIJA “VEČER FOLKLORA U PRSTENU”

MANIFESTACIJA “VEČER FOLKLORA U PRSTENU”

126

Večeras je u Franšiznom centru u Vitezu održana kulturna manifestacija „Večer folklora u Prstenu“, u organizaciji udruge bosanskohercegovačkih Hrvata „Prsten“ i suorganizaciji Federalnog ministarstva kulture i sporta.

Kulturnoj manifestaciji „Večer foklora u Prstenu“ nazočilo je visoko izaslanstvo HDZ-a BiH predvođeno predsjednikom prof. dr. Draganom Čovićem, koji je, u prigodnom obraćanju čestitao udruzi „Prsten“ na uspješnom radu, te zahvalio na doprinosu koji Udruga daje u okupljanju Hrvata u BiH, ali i Republici Hrvatskoj i diljem svijeta. „Hvala našem Prstenu na ustrajnoj zaštiti naše tradicije i povezivanju Hrvata, kako u BiH, tako i u Republici Hrvatskoj i diljem svijeta.

Ovo što smo večeras vidjeli na manifestaciji „Večer folklora“ neka bude ohrabrenje i motivacija svima nama da ustrajemo i da s ponosom možemo reći da smo dostojni predstavnici hrvatskog naroda. Udruga „Prsten“ uistinu na pravi način okuplja i povezuje Hrvate, kako večeras, tako i u drugim svojim aktivnostima, na čemu im iskreno još jednom čestitam i zahvaljujem“, kazao je predsjednik Čović.

Manifestaciju je otvorila ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević, koja je u svom obraćanju istaknula kao hrvatski narod, danas jače nego ikada, mora glasno govoriti, odlučno graditi identitet i otvarati svoju kulturu pred svima za sve.

„Udruge, poput Udruge Hrvata BiH Prsten, jesu udruge koje stoje na braniku hrvatskog identiteta. Koje promiču kulturu, jezik, običaje, tradiciju, gospodarsku suradnju, a kako bi očuvali temeljne vrijednosti i jedinstvo hrvatskog naroda. I baš kako i stoji u Statutu Prstena, bez okupljanja nema sjećanja, bez potpore nema čvrstog oslonca, bez kulturnih i povijesnih vrijednosti nema bića hrvatskoga, a bez svih ovih načela nema demokratske političke kulture“, kazala je ministrica Gudeljević.

Predsjednik udruge bosanskohercegovačkih Hrvata „Prsten“ Marijan Klaić zahvalio je svima na dolasku, te istaknuo kako je Udruga utemeljena 13. lipnja 2018. godine i da djeluje na prostoru cijele BiH, s ciljem okupljanja i uvezivanja Hrvata radi zaštite njihovih gospodarskih, kulturnih, znanstvenih i drugih vrijednosti, kao i međusobno pomaganje.

„Svojim dolaskom na ovu manifestaciju iskazali ste nam veliku potporu i motivirali nas da nastavimo s radimo i potrudimo se ispuniti vaša očekivanja i mnogih prijatelja, a to je da okupimo Hrvate u Bosni i Hercegovini i da, kroz aktivnosti udruge, doprinesemo trajnoj zaštiti hrvatskog naroda, da prepoznajemo i razmatramo pitanja važna za hrvatski narod, te da ih, u odgovarajućem smislu, upućujemo nadležnim institucijama koje ta pitanja mogu riješiti“, kazao je, na samom početku, predsjednik udruge bosanskohercegovačkih Hrvata „Prsten“ Marijan Klaić.

U sklopu manifestacije nastupila su kulturno – umjetnička društva iz Bosne i Hercegovine koja nastoje očuvati hrvatsku narodnu kulturu i tradiciju svog kraja i identitet Hrvata. U prvom dijelu večeri nastupile su folklorne skupine KUD Kralj Tomislav Tolisa, KUD Rodoč Mostar i HKD Napredak Vitez, a u drugom dijelu večeri nastupila je glazbena skupina Braća Bralić.