Naslovnica Istaknuto Vlada ŽSB: Stotine tisuća KM poticaja gospodarstvu

Vlada ŽSB: Stotine tisuća KM poticaja gospodarstvu

341
U Travniku je danas održana 79. sjednica Vlade Županije Središnja Bosna na kojoj je izdvojeno nekoliko stotina tisuća KM kao pomoć gospodarstvu teško pogođenom pandemijom i posljedicama pandemije virusa COVID-19.

Tako je izdvojeno 300 tisuća KM na poziciji “Tekući transferi drugim razinama vlasti i fondovima – poticaji gospodarstvu”. Vlada ŽSB donijela je odluku o usvajanju Programa korištenja doniranih sredstava neplaniranih u Proračunu ŽSB za 2021. godinu, namijenjenu kao pomoć ugostiteljima za ublažavanje posljedica pandemije COVID-19, u iznosu od 339 tisuća KM.

U izjavi za medije ministrica financija Mirjana Plavčić rekla je kako je Vlada ŽSB odlučila pomoć ugostiteljima te drugima kojima je posljednjom odlukom Vlade ŽSB od 30. ožujka ograničena djelatnost:

“Ova mjera ponajviše je usmjerena na one kojima je posljednjom odlukom Vlade ŽSB od 30. ožujka ograničen rad, te na druge srodne djelatnosti. Ministarstvo gospodarstva ŽSB će uskoro raspisati javni poziv u kojem će biti definirani uvjeti kako bi se zainteresirani mogli prijaviti na ovaj javni poziv.”, naglasila je ministrica Plavčić.

Vlada je usvojila i program korištenja sredstava s kriterijima raspodjele sredstava za pozicije “Tekući transferi drugim razinama vlasti i fondovima – poticaji gospodarstvu” za uspostavu Fonda za potporu poduzećima u završetku i implementaciji međunarodno priznatih standarda i kvalitete, za 2021. godinu, u ukupnom iznosu od 100 tisuća KM.

Izdvojeno je i 100 tisuća KM za “Tekuće transfere drugim razinama vlasti i fondovima za javno-privatno partnerstvo” za 2021. godinu, a 100 tisuća KM izdvojeno je i na poziciji “Tekući transferi drugim razinama vlasti i fondovima za podršku razvoju poduzetničkih zona” za 2021. godinu. 100 tisuća KM izdvojeno je i za nova “Start-up” poduzeća kroz stavku “Tekući transferi drugim razinama vlasti i fondovima za podršku razvoju poduzetništva i pokretanje novih start-up poduzeća” za 2021. godinu.

Na prijedlog resornog ministarstva zdravstva ŽSB i ministra Ante Matića Vlada ŽSB izdvojila je sredstva za JU Dom zdravlja Kreševo, za sufinanciranje rekonstrukcije krova, u iznosu od 15 tisuća KM. Izdvojeno je i 30 tisuća KM za nabavku materijalno-tehničkih sredstava za JU Dom zdravlja Travnik te 10 tisuća KM za sufinanciranje rekonstrukcije ambulante Nova Bila. 30 tisuća KM izdvojeno je za sufinanciranje nabave novog sterilizatora u JU Bolnica Travnik. Vlada ŽSB će sufinancirati i nabavu novog RTG aparata u JU Dom zdravlja Busovača u ukupnom iznosu od 35 tisuća KM.

Nakon održane sjednice u izjavi za medije ministar zdravstva i socijalne politike ŽSB Anto Matić rekao je kako je situacija vezana za koronavirus u ŽSB i dalje složena.

“Bolnički kapaciteti su popunjeni. Trenutno je oko 430-440 aktivnih slučajeva, a imamo i značajan broj osoba koje imaju sve simptome korone, a kojima nije potvrđeno prisustvo virusa. U svim bolnicama u ŽSB jučer su oslobođeni dodatni kapaciteti na nekim odjelima kako bi svi pacijenti kojima je potrebna bolnička njega bili zbrinuti.”, rekao je ministar Matić.

U nastavku sjednice na prijedlog resornog ministra Bojana Domića izdvojeno je 139 tisuća KM za izvođenje radova u holu i ulazu Srednje škole Novi Travnik.

Ministar Bojan Domić dotaknuo se pauze u nastavi za učenike koji školu pohađaju na hrvatskom nastavnom planu i programu, a što će povoljno utjecati na aktuelnu epidemiološku situaciju. Dotaknuo se i predstojećeg upisa učenika u prve razrede.

“Ono što trenutno radimo jest pripreme za upis učenika u prve razrede osnovnih i srednjih škola. Prijave će kao i prošle godine ići online, a sve drugo što se naknadno može uraditi bit će ostavljeno za povoljnija vremena. Na sličan način ćemo pokušati organizirati i završetak osnovnog i srednjeg obrazovanja za naše maturante.”, rekao je ministar Domić istaknuvši kako ministarstvo prati razvoj situacije te donosi primjerene mjere kako bi proces obrazovanja u ŽSB tekao najbolje moguće.

Resorni ministar MUP-a ŽSB Feliks Vidović zaključio je kako se nove mjere koje je donio krizni stožer i Vlada ŽSB u potpunosti poštuju, što će, kako vjeruje, dovesti do poboljšanja epidemiološke situacije u Županiji Središnja Bosna.